PROIECT DE DEZVOLTARE INSTITUŢIONALĂ 2019 – 2023
Proiectul de dezvoltare instituţională este conceput în conformitate cu:
- Legea Educaţiei Naţionale 1/2011;
- Planul managerial pentru anul școlar 2020-2021 al Inspectoratului Şcolar al Municipiului București;
- Ordinele, notele, notificările şi precizările Ministerului Educaţiei Naționale.
- Metodologia formării continue a personalului didactic din învăţământul preuniversitar;
- Ordinul OMEC 5447/2020 – Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, cu modificările și completările ulterioare.
- Raportul I.S.M.B. – privind starea învăţământului în municipiul București în anul şcolar 2020/2021;
- Ordinul nr. 5154 / 30.08.2021 – pentru aprobarea Metodologiei-cadru de organizare și functionare a consiliului de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar.
- ORDIN nr. 3.593 din 18 iunie 2014 pentru aprobarea Metodologiei privind elaborarea şi aprobarea curriculumului şcolar – planuri-cadru de învăţământ şi programe şcolare
- Ordinul nr. 3239 / 5.02.2021 – privind aprobarea documentului de politici educaționale. Repere pentru proiectarea, actualizarea și evaluarea Curriculumului Național. Cadrul de referință al Curriculumului Național.
- Statutul elevului, aprobat prin Ordinul Ministrului nr. 4742 / 2016.
- HG 994 / 18.11.2020 – privind aprobarea standardelor de autorizare, de funcționare provizorie și a standardelor de acreditare și de evaluare externă periodică în învățământul preuniversitar.
- Legea nr. 53 / 2005 – Codul Muncii cu Legea 40 / 2011 pentru completarea și modificarea ei.
- Ordinul nr. 5569 / 2011 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și funcționarea învățământului preuniversitar de artă.
Misiunea Școlii Gimnaziale de Arte Nr.4
În școala noastră se formează cunoștințele, abilitățile și atitudinile specifice învățământului vocațional și se promovează formarea autentică de competențe prin valorificarea potențialului artistic al fiecărui elev.
Asigurăm un mediu favorabil acumulării cunoștințelor artistice, oferind elevilor un start solid în educația vocațională, formându-le competențele necesare inserției sociale și contribuind la crearea stării de bine a acestora.
Viziunea Școlii Gimnaziale de Arte Nr.4
Viziunea noastră susține educația în schimbare și oferă șansa fiecărui elev și cadru didactic să își atingă propria excelență. | |
Pentru noi, educația înseamnă Ambiție Reușită Talent Artă | egalitate de șanse și un mediu în care întreaga comunitate își unește eforturile pentru a construi o lume mai bună, prin și pentru. ARTĂ. |
UNITATE DE ÎNVĂŢĂMÂNT: SCOALA GIMNAZIALĂ DE ARTE NR.4
TIPUL UNITĂŢII: DE STAT
PROFILUL UNITĂŢII: ÎNVĂŢĂMÂNT SUPLIMENTAR VOCAȚIONAL
COORDONATELE UNITĂŢII: STRADA MAICA DOMNULUI NR.61-63, SECTOR 2 BUCUREȘTI
TELEFON: 0212421450
E-MAIL: sc4muzica@yahoo.com
DIRECTOR: Nechita Alexandra
Școala Gimnaziala de Arte Nr.4 si-a început activitatea în anul 1959. Numită o perioadă de timp Școala de Muzică și Arte Plastice nr.4 cu program suplimentar, ea își va schimba denumirea în Școala generală Nr.24 cu clase de artă, pentru ca, prin Ordinul 7099/19.01.1990, să revină la vechea titulatură.
Din ianuarie 2013, unitatea de învățământ funcționează cu titulatura Școala Gimnazială de Arte Nr.4, avand sediul în Str. Maica Domnului Nr.61-63, sector 2 București și are ca obiectiv instruirea elevilor în perimetrul unor arte de tradiție din cultura poporului român, precum și formarea lor ca buni cunoscători ai actului artistic, avizați în consumarea acestuia, în drumul sinuos de la percepție la performanță.
Activitățile școlii în care sunt înscriși 368 de elevi din clasele I – VIII sunt structurate pe două secții: muzică și arte plastice
Secția muzică cuprinde o paletă largă de discipline de specialitate(începând cu pianul și continuând cu instrumentele specifice orchestrei simfonice – curs individual). În paralel cu studiul instrumentului ales, se studiază pe grupe discipline teoretice, precum și discipline de ansamblu coral sau instrumental. Finalizarea orelor de studiu instrumental o reprezintă producțiile pe scenă, sub forma unor acțiuni diverse: audiții, recitaluri, concursuri, festivaluri, spectacole în diverse locații.
Secția de arte plastice cuprinde disciplinele pictură, desen, modelaj, care se studiază pe grupe. Mergând în paralel cu studiul acestor discipline, profesorul de specialitate urmărește canalizarea elevului pe disciplina în care dovedește aptitudini deosebite. Finalitatea acestor ore de studiu se regăsește în participări cu lucrări reprezentative la expoziții, vernisaje, concursuri naționale și internaționale.
Școala Gimnazială de Arte Nr.4 prin reprezentanţii ei legali au acordat o mare importanţă dezvoltării materiale, ca bază pentru desfășurarea în bune condiții a activității copiilor. Modernizarea bazei materiale este şi va fi o ţintă strategică a unităţii noastre.
Am încercat să organizăm spaţiile pe centre de activitate considerând procesul de învăţare ca fiind unul activ, de socializare, în care copiii interacţioneazǎ direct cu materialele, cu alţi copii, cu adulţii, individual, în perechi sau în grupuri mici. Am încercat să creăm sali de clasǎ atractive, plăcute, securizante, funcţionale, care sǎ invite copiii la activitate, unde ei sǎ se simtǎ stăpâni şi în siguranţă pentru a permite dezvoltarea liberǎ a copilului pe domeniile de dezvoltare:
- dezvoltarea socio-emoţionalǎ;
- dezvoltarea capacităţilor şi atitudinilor în învăţare;
- dezvoltarea limbajului, a comunicării şi premisele citirii şi scrierii notatiei specifice;
- dezvoltarea cognitivǎ şi cunoaşterea lumii.
RELATII DE PARTENERIAT CU FAMILIA.
Relaţia familie – școală va fi întotdeauna un aspect foarte important în activitatea Școlii Gimnaziale de Arte Nr.4. Întreaga evoluţie a școlii este posibilă şi se va datora în mare parte parteneriatului familie – școală, reprezentând un barem permanent de evaluare şi dezvoltare pentru noi. Părinţii sunt informaţi despre activităţile zilnice şi performanţele copiilor lor atât în cadrul unor întâlniri individuale periodice cât şi în cadrul unor şedinţe planificate semestrial sau anual.
Pe baza informaţiilor primite, părinţii oferă un feed-back permanent școlii în legătura cu gradul de calitate al serviciilor oferite de aceasta. Audițiile de clasă cât şi manifestările artistice ale elevilor sunt un alt prilej de întâlnire cu părinţii în cadrul cărora aceştia, alături de profesorii coordonatori au ocazia de a conştientiza obiectiv nivelul de performanţă şi evoluţia propriului copil. Şcoala organizează aceste acţiuni cu scopul de a facilita implicarea tuturor actorilor educaţionali pentru a atinge obiectivele propuse în planul educaţional al elevului. Ne dorim o colaborare strânsă şi încercăm să implicăm părinţii cât mai mult in viaţa copiilor lor şi să-i stimulăm să fie prezenți cât mai mult timp la activitățile artistice ale copiilor lor.
Analiza P.E.S.T.E.
Contextul politic:
Activitatea în Școala Gimnazială de Arte Nr. 4 se desfăşoară având la baza Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011, precum şi a Regulamentului cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP). Implicarea României în elaborarea de politici educaţionale la nivelul Uniunii Europene şi deschiderea către sisteme de învăţământ moderne ne impun să găsim noi soluţii de eficientizare a învăţământului vocaţional şi implementarea următoarelor obiective prioritare: îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei procesului de educaţie şi de formare profesională; conceperea unui curriculum centrat pe competenţe; accelerarea descentralizării în contextul asigurării calităţii.
Contextul economic:
Din punct de vedere economic, apariţia şi dezvoltarea învăţământului vocațional a fost binevenită, oferind părinţilor o alternativă accesibilă şi venind în întâmpinarea nevoilor copiilor. Școala este susţinută de bugetul local, şi resurse extra-bugetare ce asigură dezvoltarea continuă şi punerea la dispoziţia beneficiarilor a unor servicii de calitate. Dotările instituţiei dau posibilitatea dezvoltării unor activităţi instructiv educative de o înaltă performanţă.
Contextul social:
Din punct de vedere social, copiii provin din medii diferite, cu potenţial economic şi cultural. Timpul prelungit petrecut de părinţi la serviciu îi determină pe aceștia să aleagă pentru copiii lor activităţi în afara programului de şcoală. Serviciile de calitate ale școlilor vocaţionale au ridicat reputaţia învăţământului artistic, astfel încât mai mulţi părinţi se îndreaptă către unităţi școlare de genul acesta.
Contextul tehnologic:
Pentru creșterea calității procesului instructiv-educativ, o activitate de mare importanță o constituie formarea continuă a resurselor umane în sensul aplicării celor mai moderne metode de predare-învățare-evaluare.
Contextul ecologic:
Școala noastră, prin activitatea desfășurată, contribuie la păstrarea unui mediu sănătos și curat.
Analiza S.W.O.T.
- Management
PUNCTE TARI | PUNCTE SLABE |
· Existenţa curricumului naţional şi a planurilor cadru de învăţământ pentru nivelul primar si gimnazial vocaţional. · Existenţa legilor privitoare la reglementarea sistemului de învăţământ (Legea Învăţământului nr. 1/2011, a Hotărârilor şi Ordonanţelor emise de Guvernul României, a tuturor actelor normative ce decurg din legile mai sus menţionate, a Ordinelor, Metodologiilor, Precizărilor şi Programelor elaborate de M.E.C.T.S. pentru anul şcolar 2015 – 2016); · Existenţa Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar; · Existenţa ofertei educaţionale a școlii raportată la interesele copiilor, cerinţele părinţilor; · Planul managerial bogat şi variat; · Existenţa Planului operaţional; · Existenţa instrumentelor de lucru personalizate: fişa postului şi fişa de evaluare a activităţii pentru personalul didactic – auxiliar şi nedidactic, personalizate cu atribuţii clare; · Existenţa unor proceduri operaţionale apărute din dorinţa de standardizare a unor procese specifice. | · Numărul relativ mic de personal presupune un număr mare de responsabilităţi alocat pentru fiecare compartiment de dezvoltare şi conducere a școlii.
|
OPORTUNITĂŢI | AMENINŢĂRI |
· Descentralizarea sistemului de învăţământ; · Existenţa standardelor manageriale; · Existenţa cursurilor de formare oferite de furnizori autorizaţi; · Identificarea unor noi colaboratori şi finanţatori şi menţinerea legăturilor cu cei existenţi; · Nevoia obiectivă de schimbare la nivelul comunităţii. · Dezvoltarea instituţiei şi a capitalului său de imagine prin proiecte, concerte, recitaluri, concursuri, organizate atât în sala de concert a şcolii, cât şi în alte locaţii. | · Incoerenţa politicilor educaţionale; · Ritmul alert al schimbărilor reclamate de alinierea la standardele europene (începând cu 2007, anul integrării României în Uniunea Europeană); · Lipsa metodologiilor de aplicare a Legii Educaţiei Naţionale Nr.1/2011. |
- Curriculum
PUNCTE TARI | PUNCTE SLABE |
· Existenţa planurilor cadru pentru educaţia şcolară; · Existenţa unei scheme orare diferenţiate; · Existenţa materialelor curriculare: planuri de învăţământ, programe şcolare, ghiduri de aplicare, culegeri, softuri educaţionale etc. | · Incapacitatea unor copii de a face faţă programelor curriculare conform nivelului de vârstă; · Curriculum foarte încărcat la şcolile de cultură generală care micşorează timpul de studiul individual al elevului; · Folosirea insuficientă a tehnologiei TIC; · Oferta educaţională a unităţii nu satisface nevoile tuturor beneficiarilor. |
OPORTUNITĂŢI | AMENINŢĂRI |
· Autorizarea unităţii crează cadrul realizării unor colaborări cu alte instituţii şi creşterea calităţii ofertei educaţionale. · Creşterea gradului de autonomie instituţională a şcolii. | · Schimbările legislative cadru pentru perturbări curriculare: lipsa aprobarii introducerea grupei pregătitoare în nivelul primar |
- Resurse umane
PUNCTE TARI | PUNCTE SLABE |
· Menţinerea unui colectiv de cadre didactice pe parcursul mai multor ani şcolari; · Existenţa cadrelor didactice calificate în proporţie de 100%; · Perfecţionarea cadrelor didactice în cadrul comisiei metodice şi prin obţinerea gradelor didactice; · Există o bună delimitare a responsabilităţilor cadrelor didactice şi o bună coordonare a acestora. | · Neimplicarea cadrelor didactice în proiecte naţionale şi internaţionale; · Lipsa de interes a unor cadre didactice pentru propria pregătire profesională.
|
OPORTUNITĂŢI | AMENINŢĂRI |
· Lărgirea ofertei de formare continuă a personalului didactice. · Existenţa multiplelor posibilităţi de informare şi de formare a cadrelor didactice (programe naţionale şi internaţionale) | · Conservatorismul şi rezistenţa la schimbări · Lipsa unor prevederi speciale în legislaţia şcolară care să permită atenţionarea sau sancţionarea cadrelor didactice dezinteresate faţă de propria dezvoltare profesională; · Migraţia copiilor spre alte unităţi şcolare (în contextul schimbării domiciliului, orientării către licee de profil etc). |
- Resurese materiale/financiare
PUNCTE TARI | PUNCTE SLABE |
· Dotarea corespunzătoare a spaţiilor şcolare; · Elevii au posibilitatea de a împrumuta instrumente muzicale pentru studiul individual, cât şi de a beneficia de săli de studiu dotate cu pianine, întreţinute şi acordate periodic; · Existenţa bibliotecii şcolare, cu un fond de carte corespunzător; · Existenţa materialelor didactice în conformitate cu nevoile unităţii şi numărul de copii; · Asigurarea unui climat corespunzător prin: tâmplărie PVC, protecţie termică/fonică · Existenţa unui sistem de securitate corespunzător. | · Imposibilitatea de a redirecţiona anumite sume alocate către alte categorii bugetare; · Şcoala nu beneficiază de acordeur şi reparator de instrumente muzicale; · Lipsa unei săli de concerte cu capacitate mare. |
OPORTUNITĂŢI | AMENINŢĂRI |
· Posibilitatea extinderii școlii · Realizarea unui plan de achiziţii cât mai realist. | · Gradul scăzut de implicare a cadrelor didactice în atragerea de noi resurse extra-bugetare. |
- Relatia cu comunitatea
PUNCTE TARI | PUNCTE SLABE |
· Întâlniri cu familiile copiilor cu ocazia diverselor evenimente din timpul anului şcolar; · Organizarea de concursuri şi evenimente cultural-artistice, cu scopul de a promova activităţile elevilor. · Se menţin relaţiile cu comunitatea (Primăria sectorului 2, Poliţia, Biserica, alte instituţii şcolare, ONG-uri etc). | · Ineficienta colaborare a unor părinţi cu şcoala; · Slaba promovare în mediul online a imaginii şi rezultatelor şcolii. |
OPORTUNITĂŢI | AMENINŢĂRI |
· Dezvoltarea relaţiilor cu cât mai multe unităţi şcolare. · Invitația şcolilor gimnaziale și grădinițelor de a ne prezenta ofera educaţională către unităţile lor. Participarea la cât mai multe concursuri şi evenimente naţionale propuse de alte unităţi de învăţământ. · Disponibilitatea manifestată de diverse centre culturale, asociaţii şi fundaţii, în încheierea de parteneriate pentru promovarea şcolii. | · Criza de timp a părinţilor datorată actualei situaţii economice reduce participarea familiei în viaţa şcolară. |
Resurse umane
- Personal didactic: 48 cadre didactice
Profesori Grad I | 28 |
Profesori Grad II | 6 |
Profesori Definitivat | 7 |
Profesori debutanti | 7 |
Asigurarea calităţii actului educaţional este o preocupare constantă pentru echipa managerială a instituţiei, prin urmare ne propunem să creştem anual numărul profesorilor ce au obţinut gradul I/II didactic şi să scadem numarul de profesori debutanţi – ajutându-i şi sprijinindu-i pe aceştia din urmă în obţinerea examenului de definitivat.
- Personal didactic auxiliar:
- administrator financiar – contabil : 0,5
- secretar: 1
- administrator de patrimoniu: 0,5
- Personal nedidactic
- îngrijitoare: 2
- fochist: 1
Personalul didactic va fi evaluat pe baza criteriilor de performanţă stabilite prin OM nr. 3189/27.01.2021 pentru modificare și completarea Metodologiei de evaluare anuală a activității personalului didactic și didactic auxiliar, şi pe baza indicatorilor stabiliţi de conducerea unităţii de învaţământ.
Resurse financiare
Bugetul unităţii de învăţământ va fi format preponderent din fonduri de la bugetul local. Pentru alcătuirea bugetului se vor avea în vedere cheltuielile specifice desfăşurate în școală: cheltuieli de personal, cheltuieli materiale didactice şi auxiliare, cheltuieli cu reparaţiile curente, cheltuieli cu utilităţile, cheltuieli cu achiziţia documentelor şcolare etc.
Activităţi anuale specifice gestionării resurselor financiare:
- Constituirea bugetului;
- Întocmirea notei de fundamentare;
- Elaborarea planului de implementare a bugetului;
- Asigurarea activităţilor financiar – contabile;
- Inventarierea patrimoniului;
- Monitorizarea cheltuielilor de personal;
- Întocmirea bilanţului contabil.
Pentru a asigura buna desfăşurare a activităţilor competiţionale şi/sau extracurriculare, instituţia noastră va continua atragerea fondurilor din mediul public-privat prin colaborarea cu diferite fundaţii (de exemplu: fundaţia Remember Enescu, fundaţia Paul Polidor), organizaţii non guvernamentale sau companii private. Totodată ne propunem să implicăm şcoala în diferite proiecte şi programe coordonate atât de către autorităţile locale (primărie, inspectorate, etc) cât şi de diferite entităţi private astfel încât să le oferim elevilor şi profesorilor noştri, cele mai bune oportunităţi de dezvoltare personală şi profesională.
Resurse materiale
ȘCOALA GIMNAZIALĂ DE ARTE NR.4 | |
Anul construcției | ~1900 |
Anul ultimei renovări | 2012 |
Statutul clădirii | Proprietatea consiliului local |
ORGANIZAREA SPAŢIULUI ŞCOLAR
Entitate spaţiu şcolar | Nr. entităţi | Suprafaţă | Aprecierea stării |
Sală de clasă | 22 | 138 mp | Foarte bună |
Bibliotecă | 1 | 20 mp | Foarte bună |
Cancelarie | 1 | 12 mp | Foarte bună |
Secretariat | 1 | 8 mp | Foarte bună |
Sală de festivitati | 1 | 30 mp | Foarte bună |
Spaţii sanitare | 8 | 56 mp | Foarte bună |
Promovarea unei educatii incluzive se bazeaza pe Conventia Drepturilor Copilului si pe principiul nediscriminarii, iar in școala noastra sunt respectate drepturile copiilor indiferent de rasa, culoare, sex, limba, religie, indiferent de originea lor etnică sau socială, de situaţia materială.
Suntem permanent preocupati de elaborarea de strategii care să faciliteze integrarea acestor copii în mediul educaţional, indiferent de problemele pe care le au sau de etnia căreia îi aparţin. Pentru a realiza aceste obiective, ne asigurăm că respectăm caracteristicile educației incluzive:
- școala este un spațiu primitor, care stimulează comunicarea;
- practicile cotidiene din școală sunt promovarea respectului, toleranţei, grijii şi atenţiei pentru cel de lângă tine;
- școala promovează nevoile şi interesele copiilor precum şi nevoile specifice ale familiilor acestora;
Școala Gimnazială de Arte are porţile deschise pentru toti copiii cu aptitudini artistice. Punem la dispoziţia elevilor cu deficienţe motorii toate facilităţile necesare desfăşurării actului educaţional: locuri de parcare dedicate, rampă de acces, săli de clasă cu acces facil pentru scaunul rulant, toalete special adaptate, etc. În plus, şcoala noastră găzduieşte elevi din diferite culturi dar şi din medii sociale diferite. Prin activităţile desfăşurate (competiţii, concursuri, audiţii, vernisaje, etc) incercăm constant să promovăm diversitatea culturală, să valorificăm potenţialul fiecărui elev şi nu în ultimul rand să le insuflam tuturor elevilor noştri mesajul: arta este un limbaj universal.
Practicile de predare incluzive urmaresc participarea tuturor copiilor, valorificarea şi aprecierea tuturor, prin metode multiple de predare pentru toate categoriile de școlari şi prin încurajarea copiilor să participe împreună la activităţile desfăşurate în școală şi nu numai.
O componentă principală în creşterea calităţii actului educaţional este reprezentată de formarea continuă a personalui didactic. Cadrele didactice bine pregatite, având informaţii actualizate cu privire la cele mai noi metode de predare, cu interes şi motivaţie pentru înţelegerea contextului socio-educativ actual şi al psihologiei elevilor reprezintă un obiectiv important în dezvoltarea şi implementarea actualului plan de dezvoltare instituţională.
Pentru atingerea acestui obiectiv ne propunem o serie de activități specifice:
- Organizarea lunară la nivel local a comisiilor metodice – prilej de dezbatere, împărtăşirea provocărilor de la clasă, informări din partea şefilor de catedră, etc;
- Participarea constantă a cadrelor didactice la consfătuiri şi/sau alte evenimente organizate de inspectorat;
- Participarea în funcţie de propriile preocupări şi interese la cursuri de formare şi perfecționare organizate atat de către Casa Corpului Didactic, cât şi de alte instituţii acreditate;
- Sprijinirea constanta a profesorilor pentru obţinerea gradelor didactice;
- Participarea directorului şi a membrilor echipei manageriale la cursuri de formare şi perfecţionare în domeniul managementului educaţional.
Activitatea Școlii Gimnaziale de Arte Nr.4 este fundamentată în primul rând pe convingerea că „omul poate învăţa să fie om numai de la oameni“, că elevul are nevoie de educator, trăind împreună cu el se crează o legătură spirituală cu acesta.
Sprijinind independenţa, dobândirea capacităţii de decizie şi asumarea responsabilităţilor, școala noastră îşi propune să faciliteze construcţia unei imagini de sine puternice, pozitive care să determine încrederea în forţele proprii şi respectul de sine la copii.
Într-un mediu liniştit unde primează calmul şi buna dispoziţie, copilul poate desfăşura activităţi sub atenta supraveghere a unor cadre didactice calificate menite să ofere o educaţie adecvată fiecărui tip de personalitate.
La Școala Gimnazială de Arte Nr.4, copiii beneficiază de:
- cadre didactice cu studii superioare de specialitate şi performanţe în sistemul de învăţământ preuniversitar, vocațional de artă;
- spaţiu amenajat corespunzător desfasurarii activităţilor artistice;
- baza materială bogată pentru desfaşurarea în condiţii optime a orelor de instrument individuale cât şi a cursurilor colective de arte plastice;
- climat corespunzător;
Oferta educaţională a unităţii se va elabora anual în luna aprilie. Aceasta este alcătuită în cadrul Comisiei pentru Curriculum, apoi supusă spre discutare în cadrul Consiliului Profesoral iar apoi supusă spre aprobare Consiliului de Administraţie. Oferta educaţională are la bază informaţiile culese prin chestionare aplicate părţilor interesate: părinţi, reprezentanţii comunităţii, M.E.C.S. şi instituţiile subordonate etc.
PROMOVAREA OFERTEI EDUCAŢIONALE
Diseminarea ofertei educaţionale către comunitatea locală se va realiza cu ajutorul urmatoarelor acţiuni specifice:
- Distribuirea materialelor informative (fluturaşi, broşuri, pliante, afişe) în cadrul instituţiilor de învăţământ din proximitate cât şi în mediul on-line
- Administrarea eficientă şi constantă a paginii de Facebook a şcolii, prin intermediul căreia actualizează evenimentele desfăşurate, performanţele obţinute de elevi, informaţii utile cu privire la procesul de admitere, etc;
- Sesiuni de informare susţinute de reprezentaţii autorizaţi ai școlii
- Susținerea de către elevii școlii a unor concerte de promovare, în unități școlare din București
- Obiecte promoţionale.
- Creşterea calităţii procesului instructiv-educativ pentru dezvoltarea armonioasă a personalităţii elevilor, prin formarea şi dezvoltarea competenţelor acestora, în spiritul educaţiei incluzive.
- Realizarea unei activităţi manageriale structurate pentru toate domeniile funcţionale: management, curriculum, resurse umane, bază materială/financiară şi relaţiile cu comunitatea, necesare realizării unei instituţii de învăţământ performante.
- Adaptarea resurselor umane la competenţele unei societăţi informaţionale, formarea profesională continuă a personalului didactic şi nedidactic şi stimularea dezvoltării personale prin acces la resursele de instruire pe tot parcursul vieţii.
- Diversificarea, îmbunătăţirea şi exploatarea raţională a resurselor materiale şi financiare.
- Optimizarea relaţiei școală – comunitate prin promovarea unei politici de colaborare cu toate părţile interesate de activitatea unităţii de învăţământ.
MANAGEMENT
- Asigurarea coerenţei manageriale prin diagnoză, prin proiectare managerială, prin elaborare de proceduri pentru implementarea programelor educaţionale cu scopul asigurării calităţii în educaţie.
- Etica managerială bazată pe transparenţă, comunicare şi înţelegere, în care atribuţiile şi responsabilităţile să fie înţelese şi respectate.
- Respectarea tuturor actelor normative specifice emise de M.E.N. sau de alte institutii abilitate.
- Crearea şi dezvoltarea unei culturi organizaţionale.
CURRICULUM
- Monitorizarea procesului de predare-învăţare-evaluare din perspectiva dezvoltării competenţelor cheie şi a centrării activităţilor pe beneficiarii direcţi şi pe cerinţele lor educaţionale.
- Implementarea măsurilor legislative şi organizatorice pentru corelarea Curriculum-ului Naţional cu oferta educaţională a Şcolii Gimnaziale de Arte nr. 4 în funcţie de nevoile specifice beneficiarilor şi resurselor școlii.
RESURSE UMANE
- Asigurarea coerenţei şi complementarităţii între formarea iniţială şi formarea continuă, din perspectiva eficienţei inserţiei profesionale şi a personalizării rutelor de evoluţie în carieră.
- Identificarea nevoilor de dezvoltare profesională a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic şi crearea de oportunităţi de formare continuă.
- Evaluarea anuală a performanţelor individuale ale personalului didactic utilizând indicatori de performanţă adecvaţi misiunii şcolii.
RESURSE MATERIALE/FINANCIARE
- Administrarea eficientă şi transparentă a resurselor bugetare.
- Realizarea unui climat adecvat, caracterizat prin siguranță, libertate spirituală, stimulare intelectuală care să ofere încredere beneficiarilor educației
- Valorificarea coerentă, eficientă şi responsabilă a resurselor unităţii şcolare în parcurgerea etapelor procesului de descentralizare.
RELAŢIA CU COMUNITATEA
- Creşterea vizibilităţii şcolii şi conturarea unei imagini pozitive a instituţiei.
Încheierea de parteneriate între unitatea de învăţământ şi comunitatea locală, organizaţii non-guvernamentale, companii, etc.
Dacă implementarea proiectului înseamnă organizarea şi conducerea acestuia în sensul atingerii obiectivelor pentru care a fost propus, monitorizarea reprezintă un sistem de colectare şi raportare a informaţiilor asupra desfăşurării proiectului, în vederea îmbunătăţirii eficienţei şi reorientării acţiunilor, în cazul în care acestea nu conduc la rezultatele estimate.
Monitorizarea ca instrument de management şi etapă a oricărei strategii de dezvoltare, evaluează o serie de aspecte aflate în plină desfăşurare, cum ar fi: activităţi, rezultate parţiale, buget, performanţe ale unităţii ce asigură implementarea, riscurile identificate iniţial. Existenţa unor activităţi bine formulate, a indicatorilor de performanţă aferenţi acestora şi a unui buget propriu fiecărei activităţi constituie factori de succes în procesul de monitorizare.
Astfel directorul unităţii realizează activităţi periodice de monitorizare, care să urmărească verificarea rezultatelor parţiale ale proiectului. Pe baza acestor activităţi va elabora rapoarte lunare ce vor fi prezentate echipei de elaborare şi implementare a PDI, cu scopul aprecierii gradului de realizare a obiectivelor propuse şi identificarea eventualelor devieri.
Evaluarea este un instrument care apreciază dacă obiectivul a fost atins, în cadrul de timp sau de buget alocat, şi se realizează în două etape – la jumătatea şi la sfârşitul proiectului. Astfel pe baza rezultatelor obţinute în urma monitorizării directorul întocmeşte anual un raport de activitate, care va sta la baza reconsiderării obiectivelor în funcţie de rezultate.
Pentru atingerea ţintelor stabilite se vor întocmi anual planuri manageriale. La sfârşitul fiecărui an şcolar se va efectua autoevaluarea instituţională pe baza căreia se vor întocmi planuri de îmbunătăţire, astfel încât la finalul procesului de implementare a prezentului proiect ţintele şi obiectivele strategice să fie atinse. Evaluarea proiectului se va realiza anual de către Consiliul de Administraţie pe baza unor instrumente specifice: chestionare, rapoarte, analize etc. Aceste instrumente vor fi aplicate întregului sistem: management, curriculum, resurse umane, resurse materiale/financiare şi relaţia cu comunitatea.
Pentru atingerea obiectivelor propuse un rol important îl va avea Comisia de Evaluare şi Asigurare a Calităţii. Reprezentanţii acesteia vor participa activ la monitorizarea modului de realizare a obiectivelor strategice propuse. Se vor folosi instrumente specifice de monitorizare şi îmbunătăţire a activităţilor: fişe şi alte instrumente de autoevaluare, declaraţii de intenţie ale comisiilor de specialitate din școală, chestionare, ghiduri pentru interviuri, ghiduri de observaţie, diferite tipuri de proiecte, rapoarte scrise, diferite fişe de apreciere, planuri operaţionale, fişe de analiză a documentelor şcolii, documente de politică educaţională, standarde, metodologii şi ghiduri de bune practici.