FESTIVAL - CONCURS NAȚIONAL ION DUMITRESCU

Cea de-a V-a ediție a Festivalului – Concurs ION DUMITRESCU, organizat și găzduit de Școala Gimnazială de Arte nr. 4 din București, se va desfășura în perioada 31 ianuarie – 11 februarie 2024

ION DUMITRESCU
(1913-1996)

Clasic al muzicii româneşti, personalitate culturală de referinţă de la mijlocul veacului XX, compozitor, profesor, dirijor, muzicolog, scriitor, Ion Dumitrescu a fost un reprezentant strălucit al artei naţionale de anvergură internaţională (membru corespondent al Institutului Franţei – Académie des Beaux-Arts şi al Accademia Tiberina din Roma).

„Majoritatea creaţiilor lui Ion Dumitrescu au devenit deja pagini de antologie sonoră a muzicii contemporane româneşti, lucrări ca Suita a III-a pentru orchestră [dirijată în primă audiţie de George Enescu], Preludiul simfonic, Concertul pentru orchestră de coarde, Simfonietta, suita din muzica de film „Munţii Retezat“ înscriindu-se deja în circuitul artei universale.“ (Viorel Cosma, Lexiconul „Muzicieni din România“, vol. II, p. 271, Ed. Muzicală, Bucureşti, 1999).

Ion Dumitrescu a compus muzică simfonică, muzică de teatru (peste 60 de piese), muzică de film, muzică de cameră, muzică vocală ş.a.